34. Nemzetközi vérebverseny Knüllwald

Október 26.-30. között a Hessen tartományhoz tartozó Knüllwaldban került megrendezésre 34. ISHV Suche.Bennünket vérebvezetőként Barha Ferenc-Rábaparti Vadász Nency(Sába) hannoveri vérebével, Radó Zoltán, Jung Jenő és Egle Zoltán bíróként képviselt. A delegációban szerepelt még az elnökön kívül Nyúl András és Pukánszki Zoltán is, valamint Kecskés Jozina hivatásos koronaként. Az első napok kevésbé az utánkeresésről szóltak, az éjszakába nyúló értekezéseken igyekeztünk megvédeni érdekeinket és meggátolni, hogy a nemzetközi vérbszövetség teljesen egy tagegyesület diktatórikus irányítása alá kerüljön. Ennek részeként szerettük voln elérni, hogy a szakmailag hibás és a mi körülményeink között betarthatatlan feltételeket tartalmazó dokumentum aláírásával kaphassuk meg a még hiányzó hannoveri fajtára vonatkozó matricákat. Fáradozásunkt siker koronázta. az ISHV közgyűlése többségi szavazással elvetette az általunk kritizált dokumentumot, s helyette a komplett magyar javaslatot fofadta el. Ennek következményeként megkaptuk végre erre a fajtára is az ISHV matricákat.

Sajnálatosan elképzelhető, hogy ennek a pirruszi "győzelemnek" az árát a magar vérebvezetővel ill. annak munkájának pontozásával kellett megfizessük.

Ferke az tutolsó napig nem volt túlságosan szerencsés, de szombaton legalább kontrollkutyaként esélyt kapott kutyája képességeinek megmutatására. Sába egy 24 órás nyomon ( alacsony láblövött spíszer) 3. kutyaként elindúlva produkált egy 2,5 km vezetékmunkát, megtoldva egy 3,5 km -es hajszával, s egy 2 órás állítással. Kiváló, első díjas munka, amellyel bárhol a világon vérebversenyt lehet nyerni, kivéve Németországot, ahol egy újonnan bevezetett bírálati szisztéma alkalmazásával sikerült ezt a munkát a 2. helyre sorolni. Az első díjat meglepő módon egy német kutya kapta, amelyik 1,5 órás nyomon indúlva (aznapi terelővadászatok sebzéseire volt a verseny szervezve)talált meg nagy hajszával egy gerintüskés szarvast. A soha ki nem próbált új német pontozási modellben egy két órás csapa csaknem azonos pontszámból indúl, mint egy 20 órás. A túlkomplikált számítógépes rendszert maguk az alkotók sem értették igazán, ezért az összes résztvevő reklamálása várható a szervezőknél, de ez sajnos a kihírdetett eredményt nem fogja megváltoztatni. Felvetődik kérdés, hogy szükségszerű-e résztvennünk a továbbiakban olyan versenyeken ahol a friss nyomon végzett munka az etalon? Mi nem ebben vagyunk erősek, mi nem erre készítjük fel vérebeinket, sőt a legjobb kutyásaink nem is vállalnak ilyen jellegű azonnali munkát.

 A mi vélményünk szerint ezt a vesenyt Barha Ferenc nyerte, mégha az annelesek ezt nem is így fogják feljegyezni, A gratuláció kijár neki és kutyájának!

a Zelnök