DISZNÓKERESÉS ÉS HOZZÁ TARTOZÓ PÁR GONDOLAT

Sokáig gondolkodtam, hogy mikor írjak először a Véreb Egylet honlapján. Úgy érzem, most jött el az ideje. Sajnos előttem jó pár cikknek meg kellett volna születnie olyan vérebvezetők tollából, akik sokkal nagyobb tapasztalattal bírnak az utánkeresés területén. 
Szerencsére elődeink nem úgy gondolkoztak, mint néhány egylettársam. A valaha élt egyik legnagyobb vérebes Strocz Mátyás magyar királyi vadásztiszt is  többször fogott tollat  "részben azért is teszem, hogy magyar nagyvad vadászaink jobban megbarátkozzanak a véreb használatával." 
A vérebezésnek nem csak 1930-ban voltak aktualításai. A mai korban is számos hasznos tanáccsal lehetne ellátni vadásztársainkat. Főleg most, hogy egyre kevesebb utánkeresésről számolnak be vérebes barátaink annak ellenére, hogy például az elejtett vaddisznók száma évről évre egyre nő. Megítélésem szerint sok sebző lelkiismerete megszólalna, ha egyre többen szólnátok hozzájuk.  Nem csak a vadászokhoz. Azokhoz is, akik elhatározzák, hogy vesznek egy tacskót, egy kopót, vagy netán egy vérebet és attól úgy gondolják, hogy azonnal nekiállhatnak a sebzett nagy vad utánkereséséhez, pedig ez nem olyan egyszerű. 
 
Vasárnap reggel megcsörrent a telefonom. Babály Csaba hívott, hogy Zebegényben feltehetően kan dísznó sebzés történt.  A sebző elmondása szerint a disznó a lövést követően összeesett, helyben forgott majd kis idő múlva a repcében eltűnt. Csaba röviden értékelte a helyzetet. Nagy valószínűséggel gerinctüskés lövése van a vadnak. Korán reggel egy tacskóval, majd egy fiatal vérebbel is próbálkoztak megkeresni, ami több szempontból nem lehetett  eredményes. A vezető hozzá nem értése, a kutya életkora, tapasztalatlansága. Nem túl jó kilátások, de elindultunk. Az "istállónkban" jelenleg 5 véreb található. Rövid megbeszélés  után a döntés a legidősebb szukára, -  a feltehetően hosszú és nehéz vezetékmunka miatt - , valamint annak vérmes lányára - a nagy valószínűséggel hosszú hajsza - esett a választásunk.  Délelőtt 10 órakor, nagy melegben kezdődött a keresés. A repcében látszott a disznó által hagyott fekvésnyom. Sajnos nem csak ez tűnt fel. A helyszín árulkodott a korábban már két kutyával is történt keresés nyomairól. Babály Csaba elkezdte a nyomozást ami azzal kezdődött, hogy a tapasztalt kutya lejárta a korábban hátrahagyott emberek és kutyák által okozott csapákat. Többször láttunk  már ilyet, hogy a véreb arra kíváncsi, hogy korábban a helyszínt vallató eb mit csinált, vagy esetleg annak vezetője hordta szét a disznó által hagyott szaganyagot. Biztos ki lehetne kísérletezni és megtalálni a helyes megoldást. Talán egyszerűbb lenne, ha fiatal egy éves vérebbel, vagy tapasztalatlan tacskóval nem állnának neki hasonló munkáknak. A sebző folyamatosan kommentálta az öreg szuka nyomozását.  
"Erre is voltunk már, itt is jártunk".  Egy kis idő múlva vérebünk visszament a rálövés helyére, majd zakatoló orral teljesen más irányba elindult. Az elejtő kizártnak tartotta a kutya által felvett irányt. Csaba csak annyit mondott, hogy ettől a pillanattól fogva a kutyának hiszünk. Közel 300 méter vezetékmunka után neki lett igaza. Egy csöpp vér az avaron. Vadász barátunk nagyon felbuzdult. További 1 km-es kemény vezetékmunka után a kutya elkezdett egy rá jellemző nyüszögésre emlékeztető hangot kiadni. Úgy döntöttünk, hogy a kutyát lecsatoljuk és a jó erőben lévő fiatal vérebbel hajszára engedtük. 20 perc múlva meghallottuk a vérebek csaholását, mely a GPS szerint 200 méterre volt. Futás, majd 60 méterre a helyszíntől helyes szélirányt választva lassan megközelítettük a disznót. A sűrűben szerencsénkre azonnal rá lehetett lőni a sebzett vadra, amit a vérebek - főleg a fiatal - agresszíven támadott. Nagy örömünkre a disznó elesett. Beigazolódott a feltevésünk, miszerint magas lövése volt. Ritkán fordul elő az ilyen lövéssel történő nagy vad terítékre hozása, de ez hála istennek nekünk sikerült.
 
disznókeresés1
 
disznókeresés2
 
disznókeresés3