Egy régebbi beszámoló-Kammermann Péter

 

 

Egy délután három eredményes utánkeresése, képekkel:

Szigeti János

 

Szalkszentmárton

+36 30 956 0203

Pál János

 

Vaskút

+36 70 935 4077

  

"Tisztelt Barátaim!

Tegnap délutáni eredményes munkáink, Szarvaslesi Bíbor "Bora" öreg hannoveri vérebemmel, és Lábodi Vadász Ajax "Nimród" feltörekvő fiatal német fürjészebemmel.

Rövid történetük:
1. Hajtásban meglőtt süldő, bemelegítő munka, kb. 200 méter vezetékmunka, dermedt, vezetékmunkát Nimród végezte, Bora már rég ott volt a vadnál, szabadon engedve hamarabb megtalálta, mire mi az ifjú tanonccal odaértünk a vezetéken.

2. Hajtásban sebzett koca, a rálövés helyétől indultunk, kb. 1 km-re a hajtásban látták,  de ott már húzta a lábát, míg a rálövés helyén, csak csöpp véreket találtak. Kétszáz méter után kezdtük sejteni, hogy egy ugyanazon vadról van szó, de becsülettel végigdolgoztuk az utolsó jelölésig a csapát. Lélekemelő volt megfigyelni az Öreg vérebet, ahogy komótosan, lassan végigbogarászta előttünk a csapát,  és szó szerint bevárt minket, és csak utána ment előrébb. Nimród küzdött becsülettel a rengeteg friss nyommal, néha falsot fogtunk, de a hó kisegített minket. Kb. 1500 megtétele után elmaradt a vér, amíg keresgéltem a fűrjésszel,  Bora megtalálta a sebágyban fekvő kocákat, és folyamatosan fogta őket, közelebb mentünk, akkor láttam, hogy ketten vannak és nem mozdulnak, hanem felborzolt kedélyállapotban szembefordulnak a kutyával. Célozgattam, de semmi olyan jelet nem láttam, ami sebzésre utalt volna...közben észrevettek és elindultak, akkor talán, mintha a nagyobbik egy kicsit furcsán lépne, oda a fekvéshez, igen az egyikben kevés vér a fekete földön, gyerünk Nimród fogjad....Nos innentől felpörögtek az események, fűrjészebem bele a közepébe, erre a kisebbik koca, amely valószínű családtag lehetett, neki a kutyának, az alig bírt kitérni a megrágás elől, addigra már engem is kiszúrtak, és a sebzett nekem fordult. Később összerakva a történetet, elsőre nyak környéki horzslövést adtam le, míg másodikra, ahogy éppen egy fát került meg, alacsonyan hasba lőttem, erre felbukott, ekkor már én is oldalaztam, és végül lapockatájékon véglegesítettem az utánkeresést. A másik koca a lövöldözésre kereket oldott. A képen jól látszik, hogy a bal hátsó lába volt ellőve.


 

 

3. Műúton autózók jelezték a kerület vezető vadásznak, hogy egy bikát láttak átjönni maguk előtt az úton, és látványosan sántított az egyik hátsó lábára. Telefonos útbaigazítás során, megjelölték a helyet nagyjából, innen kezdtük a keresést. Elsőre kísérőm és én kezdtük el keresgélni, az átváltást a műútnál, de semmit nem találtunk, mivel rohamosan közeledett az este, ezért a vérebre és a fűrjészre bíztuk magunkat. Kutyák szabadon kerestek, majd, megindultak egy nyomon, én is próbáltam keresgélni, és akkor vettem észre a friss vért, a klasszikus szétcsúszó bikanyomot, és mellette a kutyanyomokat. GPS bekapcsol és már mutatja is, hogy 500 méterre van mindkét kutya, és távolodnak tőlem. Közben csörög a telefon, hátrahagyott kísérőm jelzi, hogy egy helyből hallja a kutyaugatást. Ezt alátámasztandó, a kijelzőn is az egy helyben álló kutyák ikonja villog, 750  méterre tőlem. Gyors haditanács és kész a terv. Mivel a sebző másnap hajnalban elutazik, ezért ma a bikának terítékre kell kerülni, és egyébként is.......
Bora szépen tartja, apránként haladnak csak a kijelző szerint is. Az autók közeledő hangjára Nimród otthagyja őket, úgy dönt, hogy neki mára elég volt ennyi, első élménynek...berakjuk a terepjáróba.
Aprókat reccsentve, lopakodva tereljük a bikát egy mellékág partjára, ahol is a befagyott víz fehéres jege, tökéletes hátteret nyújt a teljes sötétben a kegyelem lövés megadásához........

 

 

 

Így kezdődik a 2011-es vadászév....
  

Vadászkutyás üdvözlettel:
Kammermann Péter