Egyleti nap és elővizsga a Pest és Nógrád megyei körzetben

Az új vizsgaszabályzat is vizsgázott

 

A Magyar Véreb Egylet idén a Pest és Nógrád megyei körzetében, 2015. április 25-én rendezett először elővizsgát azt követően, hogy az egylet februári közgyűlésén fogadta el az új vizsga-, és versenyszabályzatot.

Az emelt szintű elővizsga a mesterséges vércsapát tekintve jelent újdonságot, hossza mintegy 1000 méter, amely vér nélkül és a munka megkezdése előtt 20 órával kerül lefektetésre.

 

A rendezvénynek az Ipolyerdő Zrt. Kemencei Erdészet Királyházi vadászháza és kellemes környezete adott otthont, a vizsgára három kutya (két bajor és egy hannoveri véreb) jelentkezését fogadták el a szervezők.

Nem csak a kutyavezetők, hanem valamennyi jelenlévő érdeklődő – beleértve a Guzsik Alfréd és Babály Csaba alkotta bírói kört is – izgalommal várta a vezetékmunkákat. Mindenki kíváncsi volt, hogy a fiatal kutyák miként veszik a magasabb szintre emelt akadályt.

A fegyelmi vizsgarész egyik kutyának sem jelentett különösebb problémát, igaz az elfektetés feladatot mindhárom kutya rögzített vezetéken „ugrotta meg”.

 

Ezt követően – amíg a csapák öregbedtek – a szabályzatok módosításáról Kovács Gábor körzetfelelős adott rövid tájékoztatást, majd érdekfeszítőbb beszélgetés alakult ki a mesterséges csapafektetéssel kapcsolatosan, amelynek jelentőségéről és fortélyairól Babály Csaba osztotta meg gondolatait, tapasztalatait.

Már magasan járt a Nap, amikor a sorsolás útján kialakult rend szerint az első kutya megkezdte a vezetékmunkát. Az áprilisi szárazság, a szokottól melegebb időjárás, a tűző napsütés megnehezítette az indulást és a csapatartást is. A másik két kutya a szabályzatnak megfelelően – kisebb bírói beavatkozással (visszahívással) – eredményesen teljesítette a vezetékmunkát is.

Az erdőgazdaság és a vadászház vezetőjének jóvoltából kellemes ebéd várta az időközben megéhezett vizsgázókat és koronát.

 

Eredmények:

 

Véreb neve/azonosítója

fajta/ivar

vezetője

eredmény

minősítés

Szászvölgyi Aramis

(MET.Bhv.11/14)

BHV kan

Bognár Tamás

195 pont

megfelelt

Mons Bellator Ginger

(275/13)

BHV szuka

Erdélyi Norbert

157 pont

megfelelt

Vétyempusztai Aida

(3119/13)

HV szuka

Németh Balázs

-

nem felelt meg

 

Köszönjük az erdőgazdaságnak a helyszín és feltételek biztosítását, Pintér Dávidnak és feleségének a közreműködést.

 

 

Kovács Gábor

MVE körzetfelelős