ISHV közgyűlés 2015.10.31. Riedenburg

Rendhagyó Nemzetközi Vérebszövetségi (ISHV) közgyűlés zajlott a hét végén Németországban. Hosszú évtizedek óta nem volt példa arra, hogy a közgyűlést ne egy nemzetközi vérebversennyel egyidejűleg, annak keretein belül rendezzenek meg. Márpedig ez most így történt, mivel 2014 utolsó napjaiban a bajor hegyi véreb klub (KBGS) elnöke, aki a soros ISHV elnök is volt, szinte értehetetlen okból  lemondott, az új klubelnökség csak áprilisban lett megválasztva, s a rendelkezésre álló hat hónap nem volt elgendő egy kellő szinvonalú nemzetközi verseny megszervezésére. A lemondással az ISHV elnöksége pedig visszaszált a MVE elnökére. A közgyűlésen a MVE-t az elnök, Pukánszki Zoltán tenyésztésfelelős és Nyúl András bírói testületi vezető képviselte.

A közgyűlést megelőzően meglehetősen sok feszültség halmozódott fel a szövetség tagjai között, melyek természetüket tekintve leginkább az országonként eltérő tenyésztési szabályokból il. azok értelmezéből adódtak, ezért sokan féltették széthullástól az ISHV-t, sokan tartottak egy estleges megszűnéstől.

Ezek az előrezetes várakozások túlzottan pesszimistának bizonyúltak, nem történt olyan dolog, amit ne tudtunk volna némi kompromisszumkészséggel megoldani, így azt mondhatjuk, hogy látványos veszekedések és komolyabb viták nélkül tettük a dolgunkat, s a legfontosbb kérdésekben közös nevezőre jutottunk. Az olasz vérebklub az SACT kizárása a szövetségből elkerülhetetlennek tünt az általuk ismételten elkövetett szabálytalanságok miatt. 2013 óta a státuszuk már fel volt függesztve.

A legfontosabb döntések: a legközelebb a KBGS rendez vérebversenyt 2016-ban, majd a svájci klub 2017-ben, ezt követően visszatérünk a kétévenkénti verenyszisztémához, de ezután már nem csak az 5 alapító ország, hanem valemnnyi rendes tagegyesület rendezhet nemzetközi versenyt, vagyis a franciák, a csehek, a szlovákok, és a lengyelek is. Magyarországra várhatóan 2023 körül kerül ismét a rendezés joga.

Összeségében roppant fárasztó, de eredményesnek mondható közgyűlésen vagyunk túl, ahol az MVE delegációjának  tagjai nagy aktivitássl és igen eredményen dolgoztak, képviselték a magyrországi vérebesek érdekeit!