Körcsönyei véreb kennel

Jómagam 1979 óta vezetek vérebet, a hannoveri véreb tenyésztésztésével  1983 óta foglalkozom. Az akkori munka és lakhelyem a sellyei erdészet körcsönyei vadászháza volt, innen a  kennelnév választás.

Első vérebem Magyarpollányi Berci névre hallgatott, s még az első munkahelyemen a Lajta-Hansági állami gazdaságnál került hozzám, de sajnálatosan hamar, 1981-ben a Sellyére kerülésem után rövid idővel mérgezés áldozata lett. Következő vérebemet az akkor roppant jó hírnévnek örvendő Harmatvölgyi kennelből vásároltam, melyet Tóth Lajos barátom, gyulaji hivatásos vadász és kiváló vérebvezető mondhatott magáénak.

Az első vérebalom Körcsönyén 1983-ban látta meg a napvilágot, mikor is Harmatvölgyi Gilda szukámat egy díjnyertes osztrák kannal fedeztettem. Azóta összesen 6 tenyésszukával dolgoztam, még egy szukám került ki a Harmatvölgyi kennelből, a többi szuka már saját tenyésztésű volt, kivéve a legutolsót, Esche vom Mühlenhofot, melyet tudatos vérfelfrissítés céljából a német hannoveri klubtól, a Hirschmann Vereintől vásároltam.

Eddig 6 tenyésszukától összesen 16 vérebalom született Körcsönyei néven, s a kölykök száma meghaladta a 110 darabot. A fedező kanok a legtöbb esetben az ország legjobb kanjaiból kerültek ki, de több esetben, ha rokontenyésztés kizárása azt indokolttá tette, Szlovákiában és Ausztriában is idegen vérvonalú kanokkal fedeztettem  szukáimat. Sok a tenyészetemből származó kutya igen eredményesen dolgozó vérebbé vált, s igen sokan közűlük ma is a vérebtenyésztés meghatározó egyedeivé váltak. Sok ismert vérebvezető dolgozott a tenyészetemből származó kutyákkal, így Nyúl András, Zilai János, Egle Zoltán, Szeifer Szabolcs is vezetett már Körcsönyei kutyát. Első vérebem szarvasrőt színű volt, később sötét tigriscsíkos kutyákat tartottam és tenyésztettem, de most visszatértem a német szukámmal a szarvasrőt színhez. A küllem mellett mindig is a munkahasználhatóság volt tenyésztőként a számomra legfontosabb,s az esetek zömében ezt célt sikerült elérnem az általam tenyésztett vérebeknél.

Korábban még soha nem fordúlt elő a Kaszó kupák történetében, hogy egyazon alomból származó két kutya is el tudja a kupát hódítani. Körcsönyei Nóri Vereczkey Bálint vezetésével 2011-ben elnyerte a Kaszó kupát, majd 2013-ban Körcsönyei Nádor Magyar Zsolt vezetésével tette ugyanezt, ami egy kicsit  a tudatos tenyésztői magatartrás és tevékenység visszaigazolódása.

Amíg egészségi állapotom és lehetőségeim engedik, továbbra is folytatni szeretném a tenyésztői tevékenységet, hiszen ez nem csak nekem, hanem családomnak is fontos dolog, s őszintén mondva felségem hathatós segítsége nélkül biztosan nem lett volna módom ilyen nagyszámú vérebet adni az utánkeresők számára.rmatvölgyi knnelbőlHarmatvölgyi k