Kis Pipin

Kis Pipin tenyészet

Alapítva: 2011

Tulajdonosok:

Babály Csaba
Vajda Csaba

Családom fotóalbumában van egy megsárgult feketefehér kép, amely 40 évvel ezelőtt készült. Egy szőke kisfiú látható rajta Vulkán nevű németjuhász  kutyájával. Azt hiszem innen indult, s máig is tart a kutyák iránti szeretetem.

A Nyírségben, ahol nevelkedtem, nem maradhatott elhajtás nélkülem. Kamasz koromban már több apróvadas vadászatra használható kutyám volt. 1986-ban ismereteim szerint én voltam a legfiatalabb vadász aki vadászjeggyel rendelkezett. Ezt a megtiszteltetést a kutyáimmal való munkámnak köszönhetem.

Katonai szolgálatomat a BM Kutyavezető KépzőIskolában töltöttem. Ezt követően 1997-ig szakoktatóként szolgálati kutyákat és vezetőket képeztem a Rendvédelmi Szerveknél alkalmazott minden területen. Legkiemelkedőbb eredményeimet a kábítószer keresés területén értemel. Elképzeléseim alapján valósult meg a Vám és Pénzügyőrségnél a szakirányú kutyakiképzés. Emellett mindig volt vadászkutyám. 1997-től közel 2 évig bejártam egész Európát az akkor aktuális magyar vizslámmal. Külföldön Belgiumban is dolgoztam, mint kutyakiképző. 1998-ban Verőcén telepedtem le, ahol jelenleg is élek családommal. Itt alakítottam ki azt a körülményt, ahol a mai napig is vállalok kutyák kiképzését.

A Börzsöny és az itt folyó nagyvad vadászatból adódóan váltottam és az addigi nagy szerelmemet a vizslázást lecseréltem vérebezésre. Sokat gondolkodtam, hogy melyik vérebfajtát válasszam. Úgy gondolom, hogy a csapázás tekintetében talán hajszállal, dea hannoveri véreb felülmúlja a kistestvérét, de a múltamból adódóan mégis a bajorhegyi véreb mellett tettem le a voksot. Ez a fajta közelebb áll hozzám. Tanulékonyabb, sokkal jobban kiképezhetőbb és ha egyszer ráérez a sebzett vad keresésére, legalább olyan munkát képes végezni, mint egy hannoveri véreb. Ezzel egyetértek nagy elődünkkel Storcz    Mátyással. Nem a Frank Birodalom iránti szeretetem miatt lett Kis Pipin Kenel a neve, hanem a fent említett Storcz Mátyás ihletett meg a névadásban. Ő nevezte a bajorvérebeket így. Remélem nem sértődik meg senki, hogyha leírom, nekem a kutya nem csak munkaeszköz, annak ellenére, hogy egész életemben a munkakutyázásból éltem. Inkább tartom magam kutyás embernek, mint vadásznak és ebből adódnak szemléletbeli különbségek is, ami egyáltalán nem rossz dolog és szerintem ez is elöbbreviszi a vérebezés hagyományát és tudományát.

Említést szeretnék tenni első vérebemről Endy Morske Oko kan bajor kutyámról, aki minden nagyképűség nélkül mondhatom, hogy a Börzsönyben legenda lett. Sajnos ez néha rányomja a mai kutyámra is a bélyegét, mert mindenki a Gusztit emlegeti, ha netán nem találunk meg egy vadat. Nem csak a két  egymásután megnyert nehezített vércsapa verseny, valamint a nemzetközi versenyeken elért eredmények adják meg a jelenleg nyugdíjba vonult kutyám értékét. Az igazi eredmény az általa terítékre hozott 364 db vad, ami 364 boldog vadászt is jelent egyben. Nem szerettem volna, ha ez a kutya esetleg úgy megy el, hogy ne legyenek utódai, ezért kerestem hozzá szukakutyát. Kis rábeszélésre barátomat rávettem, hogycsináljunk egy tenyészetet, amibe hozza be a Judy nevű Németországban vásárolt kutyáját. Judy von Militzers Meute. Ezt a szukakutyát kis korától ismerem, végig kísértem a kiképzését. Mint küllemileg,(Derbi győztes) mint sportkutyaként többszörös agility helyezett. A legfontosabb a vadászatban eddig 140 eredményes vadmegkeresése alkalmassá tette, hogy a Guszti „felesége“ legyen. Ebből a párból született az első almunk 2011. Június1-én. Az alom hamar gazdára talált külföldön és itthon. Ugyanakkor megtartottunk magunknak 2 db kölyköt a további „nemesítés“ céljából.

A tenyésztésbe kerestem még szukát, amiben szlovák barátaim segédkeztek. Igy került hozzám Cifra Baskin Dvor, aki jelenleg már 117 megtalált vadnál tart. Guszti kutyámmal 2013 februárjában utolsó nagy dobásként befedeztettem.

Babály Csaba