Mit is jelent nekem a szeptember? Kammermann Péter

Mit is jelent nekem a  szeptember? 


Talán 1986-ban kezdődött. Azon vettem észre magam, hogy szeptembertől -szeptemberig tart nekem egy év. Amikor ezt elmondtam szüleimnek, édesanyám még mondta is, hogy lám-lám 14 évesen jött meg a gyerek esze, mivel az iskolakezdéshez, azaz a tanévhez igazítja az éveket! Szegény édesanyám meg is döbbent, amikor tudatosult benne, hogy erről szó sincsen! Én az évkezdést a szarvasbőgéshez igazítottam. Nem szeretnék itt nagy szavakat puffogtatni, de a magyar gímszarvast a természet egyik legnagyobb csodájának tartom, aki nem csak az elejtendő vadat látja benne az tudja, hogy mire gondolok, aki meg éjjel lő szarvast, annak meg hiába is magyaráznám. Szóval nem vadászom már egy jó ideje szarvasra csak a terv teljesítése miatt, így is lövök belőle nekem elegendő mennyiségben az utánkeresések során. 2011-ben is eljött a szezonkezdés ideje. Sejthető volt, hogy lesz munkája a sebzett szarvas felkutatásában szerepet vállalóknak. 
1.keresés. Vendég jó lő világnál rálő a kukorica széli víznyomásos terület szélén álldogáló bőgő bikára, amely jelzi a lövést, majd megfordul és elrohan a kukoricában. Első lábkörnyéki lövés gyanítanak, de azért egy picit leellenőrzik. 100 m után egyértelmű, hogy ide kutya kell, jön az értesítés, és én másnap megyek. Iszonyatos meleg, a kukoricában úgy áll a levegő, mint a Szaharában. Kutyák fülükig lihegnek, már az elinduláskor látszik, hogy nem lesz egyszerű. Öreg kutyám, Bora felveszi a csapát és ameddig megy a zsebkendős jelölés, addig jól ellenőrizhetően haladunk, majd rábízom magamat a rutinjára. Sorban megyünk, keresztben megyünk, alig bírom a vezetéket kezelni a 3 méter magas kukoricában. Jöhettünk már 300 métert is, mire a kutya megmerevedik és én is elé nézek és ott fekszik egy bika. Lekanyarítom hátamról az öreg Mausert és csőre tolom, de ebben a pillanatban a bika felugrik és eliramodik oldalra, én pedig egyenesen lövök. Odalépek a sebágyhoz, a bal láb forgójának helyénél, a földön tenyérnyi vért találok. Lehet kritizálni, de nem érdemes én ott voltam és így döntöttem. Kutya csatolásra került, eliramodik ő is. Fiatal korában nyomhangos volt, most már spórol az energiával, némán követi. A GPS szerint 370 méternél megállítja a bikát, de mi hosszú hajszára készülve a terepjáróhoz megyünk, és beülünk, hogy úgy kövessük. Igazunk lett a következő jel, már nem egy helyből jön! Folyamatosan haladnak a hatalmas kukoricatáblában, egyszer halljuk ahogy állítja, de már a távolság 700 méter körüli. Egy csatorna miatt tíz perces kerülőre kényszerülünk. Távolodnunk kell, hogy közeledhessünk...., itt el is veszítjük a harcot, olyan érzésem volt, ami sajnos beigazolódott. Mire mi körbe érünk öreg kutyám a dűlő úton a kukorica árnyékában szembe jön velünk. Támolyog, amikor ledől a kukorica „hűvösében” kb. 40 fokban, nem tud mozdulni. Fél órát pihentetem, és újra kezdjük a keresést, de semmi affinitást nem mutat. Hiszek neki, de nagyon nehéz is, elfogadni, hogy a 10 lépésre utolért bikát elveszíthetjük. De elfogadom. Közben a hajszás német fűrjészebem is előkerült, megunva ő is a rohangálást visszament az autóhoz. A csatorna szélén végigmegyek a kutyákkal, hátha, de nincs hátha, csak annyit érek el vele, hogy a fűrjészem ismételten lelép miután átúszik az árkon és önállósítja magát! A nyakában lévő jeladó nem működik, így a keresése hosszú időre eredménytelen marad. 

Mivel mindenáron segíteni szeretnénk a sebzőn és a vadásztársaságon, ezért újabb vérebest hívunk a helyszínre egy pihent kutyával. Amíg megérkezik, fekszünk az autó árnyékában és a világ nagy dolgain elmélkedünk.... 
A nagy melegben a pihent kutya és vezetője sem boldogul, nem tudjuk már felvenni a nyomot. Ezt a keresést lezártnak tekintjük. Az eredménytelenség mellett az is bosszant, hogy Nimródot, a német fürjészebemet elveszítettük. De úgyis meglesz... 

2. keresés. Előző nap 19, 15 kor lövést tesznek egy bikára, egy speciális 7x64-es lövedékkel, amit a kísérő vadőr egy nagy rakás sz...nak titulál. A találatot a gímbika nem jelezte. A feltárcsázott földön kb. 50 méteren találnak vért, majd még 50 méteren az erdőben, ahová beváltott,. megállt a tudomány! Reggel még megnézték apróvadra kiválóan vadászó kutyáikkal, majd értesítettek. Délben, közel 40 fokban kezdtük a keresést, mentünk és kb. 600-700 métert egy szaladó bika nyomán, de a kutyát levettük a nyomról, mivel semmiféle kontroll nyomot nem leltünk a keresés során. A szarvasaik nagy része ebben az erdőben található, ezért a keresést abbahagytuk. 

3.keresés. Az elején már említettem, hogy a szarvasbőgés időszaka nekem rendkívül fontos. Bevallom nem azért, mint a jó gazdának általában, hogy most aztán itt van a betakarítás ideje, és ha lőjük a nagy bikát, akkor csörög a kassza, és tudjuk fedezni a vadkárt, a vadőrök fizetését, a kötelező költségeket, egyebeket. Ebből a szempontból speciális nézeteim vannak, ezt nem írom le, mivel sokaknál kiverné a biztosítékot, és nem célom megbántani senkit. Szóval a magam szorgalmából kijárogatok reggelente és este szarvasbőgést figyelgetni. Ezen a reggelen vadászbarátom és kisfia is velem tartott. Egy holtág partjára mentünk csöndes szemlélődésre. 700-800 méter sugarú körben 8 bika bőgött. Ezek közül vártuk bármelyiket a vízhez, szomjat oltani. Szépen, hangulatosan ébredt az ártéri erdő. Tőkések méltatlankodtak, kis és nagy kócsagok röpködtek, közben lecsapott egy réti sas az önfeledten táplálkozó kacsák közé. Egy jóképű kan eszegette a sulymot, míg tőle 2 méterre egy szürke gém próbált halászni a kan által felforgatott vízi növényzetben. A víz felületén köd gomolygott. Az egyik bőgés közeledett a vízparthoz, majd 7 tarvad jelent meg a csádéban. Nemsokára kijött a hárembasa is, picit ivott, majd az asszony és gyerek sereg után indult. Csodálatos, szívet melengető képek voltak, mindez lövés nélkül. 
Hazafelé indultunk, miközben csörgött a mobilom. A jól ismert hang a szabadidőm mennyisége és az eltöltési terveim után érdeklődött. Sebzés! Gyors történeti áttekintés, és egy óra múlva a helyszínen leszünk! Az előzményeket a boldog elejtő már ismertette én csak a keresési tapasztalatokat írnám ide. 
Két -féle vadásztató-vadgazda van. Az egyik mindent jobban tud a másiknál, mindenben okosabb, és tényként közöl mindent. A másik tanulékony, amit hasznosnak tart azt beépíti a saját rendszerébe, és nem fél alkalmazni. Mostani segítségkérőm ilyen típusú, tapasztalt, jó vadászember. Akkor, amikor tüdődarabot és élénkpiros vért találtak a sebzett nyomán, azt gondolták, és hozzáteszem jogosan gondolták, hogy ez a bika perceken belül az övék lesz. Szépen, izgatottan mentek, amikor is a sebágyból kirobbant a sebzett és eltűnt a szemük elől. Nos ez volt a vízválasztó, hogy Zsoltinak most van miért örülnie, és vadászélményekkel gazdagon távozhatott a társaságtól. Ha ott nem állnak meg, és nem hívnak vadászkutyás segítséget, akkor nagy valószínűséggel csak a kombájnosok kukoricaaratáskor találták volna meg a vaddisznók és aranysakálok által szétcincált, csúf, méltatlan körülmények között kimúlt fővadat. 
Tudom, jól belém vésődött az az alapszabály, hogy minimum 3-4 órának el kell telnie a sebzés és az utánkeresés között. De az előző napi tapasztalatok alapján nem méregettük az időt, hanem cselekedtünk. 
A rálövés helyéről indultunk, minden az elmondottak alapján történt. A szója földi varga betűt levágtuk, nem kínoztam a kutyát, továbbmentünk a sebágyhoz. Itt már 3 sebágyat találtunk, ahogy a súlyosan sebzett gímbika azon az 5-6 négyzetméteren többször is helyet változtatott, hogy valami módon enyhítse szenvedését. Innen továbbindulva újra a szójának tartott, és azon keresztül is ment. Itt csak csipp-csöpp vérek voltak, amit én nem is nagyon figyeltem, de a mögöttem jövő korona mindig tudatott velem. A szója után egy feltárcsázott földterület következett, amin keresztül ment, úgy, hogy egy víznyomásos részen visszamaradt 4 méter magas kb. 1 hektáros nádas széléhez lement, de nem ment bele, hanem a saját nyomán visszajött, és derékszögben kilépett, neki egy kukoricatáblának. A nyomokból ítélve futva tette meg ezt a távot. A feltárcsázott földön semmiféle kontroll nyom nem volt. Amikor elértük a kukoricát, a 3. szegősornál volt egy csepp vér egy kukorica levélen. Az öreg hannoveri szuka komótosan, sajátos tempóban követte a nyomot, amikor is felnéztem, és egy derékmagasságban felém forduló agancsszárat vettem észre, előttem, kb. 10 méterre. Azonnal megálltam, és a vadőr mellém lépett, majd megadta a kegyelem lövést., miközben én hajszára engedtem a kutyát, amire végül is nem került sor. Kísérteties hasonlóság derengett fel bennem az elsőre leírt utánkereséssel kapcsolatosan, szinte mindenben megegyezett az akkori történet, azzal a különbséggel, hogy most nekünk volt szerencsénk. A Zsolti által leírt lövéssel kész csoda, hogy 800 métert elment még, és ott élt is, igaz, hogy felkelni már nem nagyon bírt. Összességében a kísérők higgadt, profi hozzáállása az utánkeresést nagymértékben megkönnyítette, így pont kerülhetett a vadásztörténet végére. 

Remélem így többen megértették, hogy miért is írtam, azt, hogy nekem szeptembertől-szeptemberig tart egy esztendő. 

Vérebes üdvözlettel!