Sikeres szereplés Svájcban a 35. ISHV SUCHE-n

Szokatlanul korai időpontban szeptember 3-8. között került megrendzsére a Svájci Alpokban fekvő Elmben az ISHV 35. rendezvénye, melynek programjában hagyományosan megrendzsére került a Nemzetközi Vérebszövetség közgyűlése és a mindíg sokak által várt vérebverseny  is,l melyen ezúttal 15 ország vérebei sorakoztak fel.

Az ISHV közgyűlésen egyértelmű sikerként könyvelhettük el, hogy a korábban általunk kezdeményezett alapszabály módosítás megtörtént és az 1930-ban készült eredeti alapszabályt, most alapvetően osztrák-magyar javaslatra a mai kor diktálta feltételekhez igazították a tagszervezetek. Ennek előkészitő munkájában oroszlánrésze volt Nyúl Andrásnak az MVE elnökségi tagjának.

Az alapos és körültekintő előkészítésre jellemző, hogy 100%-os szavazati aránnyl döntöttek a küldöttek a változtatás mellett.

A vérebek versengésben is kimagasló eredményt értünk el, hiszen a tavaly az első helyről épen lemaradt Bartha Ferenc és Rábaparti Vadász Nency "Sába" nevű hanoveri vérebe kapták meg ismét az esélyt az indúlásra, és ezúttal éltek is a lehetőséggel.

A tapasztalt páros két eredményes munkát produkált a svájci hegyek között, előbb egy sebzett zergét kerestek meg rövid vezetékmunkával, s miután a sziklás-szakadákos hegyi terepen vezetője nem akarta egy buizonytalan hajszával kockáztatni a vérebe egézségét, a beteg vad sebágyban kapta meg a kegyelemlövést.

A második, mint utóbb kiderült győztes munkája egy láblövött gímszarvas megkeresése volt. Ezen a csapán szinte vér nélkül dolgozott Sába és 1800 méteres vezetékmunka után 1000 m-res hangos hajsza után állított meg a beteg vadat, s állította addig, míg a vezetője a kegyelemlöcéssel meg nem váltotta a vadat a szenvedésétől. Munkájukat 380 pontos I. díjjba sorolással bírálta el nemzetközi bírói kör. A veresenyben több I. díjas munka nem volt, így Bartha Ferenc és kutyája boldogan vették át az első jelyzettnek járó dísz Puma tőrt, valamint a Blaser cég által feljánlott utánkereső puskát.

Éerdekesség, hogy bírólént az a Takács Árpád képviselte színeinket, aki a Rábaparti Vadász kennel tulajfonosa is egyben, így tenyésztőként duplán örülhetett barátja sikerének.

 

Buzgó József elnök